Avui us volem explicar quin paper juga el soroll en les nostres vides quotidianes, i com pot arribar a afectar la nostra salut auditiva.
El soroll és un so sense articular, sense harmonia ni ritme que acostuma a ser desagradable i molest a cau d’orella. És, en poques paraules, un so no desitjat.
Però més enllà de la molèstia que ens pugui causar, el soroll és un problema que afecta la nostra salut i al medi ambient.
D’acord amb l’Organització Mundial de la Salut (OMS) l’exposició a més de 70 decibels durant un període de temps prolongat pot produir danys greus en l’oïda, amb conseqüències irreversibles.
A l’actualitat, les grans ciutats poden estar exposades a ambients sonors superiors als límits establerts, a causa de la contaminació acústica ambiental.
Aquesta contaminació acústica, que prové del trànsit de vehicles motoritzats i del so d’avions i trens, perjudica considerablement l’audició, generant trastorns del son, malalties cardiovasculars com la cardiopatia isquèmica i problemes cognitius. Alguns estudis han revelat que podria estar associat amb l’obesitat i la diabetis.
Altres efectes causats pel soroll en l’organisme són els següents:
- Socioacusia (dèficit auditiu provocat pel soroll ambiental).
- Canvis en la regulació del sistema nerviós central.
- Mals de cap.
- Alteració del somni.
- Estrès.
- Alteracions momentànies a la conducta, com la irritabilitat.
- Fatiga, neurosi i depressió.
- Alteració del sistema circulatori i digestiu.
- Augment de secrecions hormonals (tiroides i suprarenals).
- Disfunció sexual.
Aquesta problemàtica, lluny de solucionar-se, ha anat en augment i és per això que moltes institucions, organitzacions i particulars s’uneixen cada any per a expressar la seva preocupació i generar consciència en les persones.
Recorda que pots acudir al nostre centre per a revisar la teva audició. T’esperem a Hola Òptica!